سنگ آهن
فولاد ایران: در هفته ای که گذشت متوسط قیمت سنگ آهن خلوص 62 درصد وارداتی در چین با بهبود خرید ها رشد داشت و از حدود 100 دلار به 103 دلار هر تن سی اف آر رسید. خبر برداشته شدن محدودیت های شدید کرونایی در برخی از شهر های چین جو بازار را بهبود بخشیده و انتظار می رود تقاضای بخش ساخت و ساز و در کل وضعیت اقتصادی چین بهتر شود. چشم انداز بلند مدت بازار سنگ آهن نیز خوش بینانه شده ولی فعلا تقاضا وضعیت مطلوبی ندارد.
قراضه
فولاد ایران: هفته گذشته در بازار واردات قراضه در ترکیه متوسط قیمت قراضه سنگین 80-20 رشد چشمگیری داشته از 355 دلار به 374 دلار هر تن سی اف آر بهبود داشت. افزایش خرید ها در قیمت های بالا بازار را صعودی کرده است.
قراضه صادراتی سنگین کلاس ۲ ژاپن تا 11 دلار بالا رفته به 325 دلار هر تن فوب رسید. متوسط قیمت قراضه وارداتی سنگین در شرق آسیا نیز در 350 دلار هر تن سی اف آر باقی ماند.
بیلت
فولاد ایران: هفته گذشته میلادی آخرین متوسط قیمت بیلت صادراتی سی آی اس از 478 دلار هفته قبل به 500 تا 503 دلار هر تن فوب دریای سیاه بهبود داشت. در بازار واردات چین بیلت نوساناتی داشت و تا 6 دلار افت هفتگی داشته به 444 دلار هر تن سی اف آر رسید. از طرفی در بازار داخلی چین نیز آخرین قیمت بیلت هفته گذشته تا 13 دلار بهبود داشته 505 دلار هر تن درب کارخانه ثبت شد.
در بازار واردات جنوب شرق آسیا نیز قیمت بیلت از 505 دلار به 515 تا 520 دلار هر تن سی اف آر رسید.
بیلت صادراتی ایران نیز از 458 دلار به 446 دلار هر تن فوب رسید.
تحلیل هفته
فولاد ایران: به نظر می رسد از اول سال آینده میلادی بازار چین با رفع محدودیت ها و برنامه دولت برای مسکن بهبود یابد. ولی شرایط اقتصادی جهانی نشانی از رونق ندارد. ایجاد سقف قیمت برای نفت و گاز روسیه باعث نوساناتی در بازار نفت خواهد شد چرا که مصرف کننده ها تلاش می کنند نفت خود را نزدیک به این قیمت از بازارهای جهانی خرید کنند. البته نشست اپک پلاس در روزهای آینده هم در پیش است که اگر تولید را کم نکند بازار نفت نزولی خواهد شد. مجموع این روند تقاضای فولاد را در احتیاط نگه داشته است. فصل زمستان همراه با رکود، تقاضای فولاد را کاهش داده و قیمت ها را به کف خود نزدیک می کند.
در ایران تقاضای فولاد نیست و از طرف دیگر جو روانی بازار منفی و نگران مسایل اجتماعی و حمل و نقل است. همه این عوامل باعث شده تا عرضه ها ی بورس بدون خریدار بماند. بورس با آگاهی از آنکه قیمتهایش از بازار حدود هشت تا ده درصد بالاتر است به کار خود ادامه می دهد و برنامه ای برای تغییر سیستم قیمت گذاری ندارد مفهوم آن این است که سیاست دولت ادامه رکود بازار داخلی و تشویق به صادرات است که در این راستا چشم به روی خیلی اتفاقات می بندد. سیاست مهار تورم تنها گزینه دولت است افزایش عرضه ارز به صرافها، حراج طلا و اوراق های قرضه همه بیان کننده این نگاه است. علم اقتصاد می گوید در شرایطی که تحریم هست و بودجه عمومی دولت هر روز بیشتر می شود رکود عمیق تر خواهد شد و تورم بیشتر. هر چند امروز دولت تلاش در مهار آن دارد ولی گریز از آن نیاز به تغییرات ساختاری دارد که محدود به برنامه های اقتصادی نیست.
عرضه های آهن اسفنجی با حجم شمش و میلگرد اصلا همخوانی ندارد. اخیرا روند عرضه آهن اسفنجی بسیار محدود شده و احتمالا به علت مشکل گاز ادامه خواهد داشت. ولی در مقابل عرضه ۷۰ هزارتن اسفنجی، ۲۰۰ هزارتن شمش و 300 هزار تن میلگرد عرضه می شود. سوال اینست که آیا در بین این عرضه ها تعادل و بالانسی هم هست؟
منبع: پایگاه خبری فولاد ایران